Free delivery on orders over 25€ for all Greece

  • No products in the basket.

Κάνναβη Indica vs Sativa

 • Home
cannabis indica vs sativa

Οι cannabis indica και cannabis sativa αποτελούν τις δύο γενικές κατηγορίες στις οποίες διακρίνεται το φυτό της κάνναβης. Οι κατηγορίες αυτές σχετίζονται τόσο με τη μορφολογία, όσο και με την χημική σύστασή τους, αλλά και τις πιθανές επιδράσεις της κατανάλωσής τους.

Τα δύο αυτά είδη κάνναβης sativa και indica παρουσιάζουν ποικίλα κοινά χαρακτηριστικά, αλλά και αρκετές διαφορές.

Με βάση ανεπίσημα στοιχεία, η indica μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του αισθήματος της ηρεμίας, ενώ η sativa στην ενίσχυση της δημιουργικής ενέργειας ενός ατόμου, πράγμα που βέβαια ίσως αποτελεί μια υπεραπλούστευση.

Σε αυτό το άρθρο, θα ανακαλύψεις περισσότερα σχετικά με τις διαφορές μεταξύ των δύο αυτών ποικιλιών κάνναβης, καθώς και τις πιθανές επιδράσεις τους.

Cannabis Indica

Η κάνναβη Indica είναι ένα σαγηνευτικό φυτό, πλατύφυλλο και η ανάπτυξή της γίνεται κατά κύριο λόγο σε πλάτος, δίνοντας την εικόνα ενός φουντωτού και ανθεκτικού θάμνου. 

Παρόλο που το φυτό Indica δεν έχει μεγάλο ύψος, έχει πυκνά και φαρδιά φύλλα. Η ανάπτυξη της συγκεκριμένης ποικιλίας κάνναβης γίνεται πιο γρήγορα και με υψηλότερη απόδση από την ποικιλία sativa.

Η cannabis indica ξεχωρίζει για την αντοχή και την χαλαρωτική, αλλά και παράλληλα παυσίπονη δράση της. 

Οι βασικές ιδιότητες που χαρακτηρίζουν την ποικιλία κάνναβης Indica περιλαμβάνουν:

 • Ψυχική & Μυϊκή χαλάρωση
 • Μείωση της ναυτίας
 • Μείωση του οξέος πόνου
 • Αύξηση της όρεξης
 • Αύξηση της ντοπαμίνης (ενός νευροδιαβιβαστή που συμβάλλει στο να ελέγχονται τα κέντρα ευχαρίστησης και ανταμοιβής του εγκεφάλου)

Cannabis Sativa

Η κάνναβη Sativa ευδοκιμεί σε θερμά, τροπικά κλίματα και η φυσική της ανάπτυξη γίνεται στην Κολομβία, το Βιετνάμ, την Ταϊλάνδη, το Μεξικό και σε ορισμένες περιοχές της Αφρικής. 

Αντίθετα με τα φυτά της Indica, το μεγάλωμα των φυτών της cannabis sativa γίνεται σε ύψος. Τα φυτά της είναι μακρόστενα και λεπτά, ενώ είναι πιο ανοιχτόχρωμα πράσινα σε σχέση με αυτά της Indica.  

Απαιτείται βέβαια περισσότερος χρόνος για την ανάπτυξη και την ωρίμανση των φυτών της cannabis sativa, ενώ χρειάζονται και μεγαλύτερη ποσότητα φωτός. 

Η λεγόμενη “ανεβαστική” sativa αποτελεί την ποικιλία κάνναβης που προτιμάται ιδιαιτέρως για την ενεργητική της επίδραση τόσο στο σώμα, όσο και το πνεύμα.

Οι βασικές ιδιότητες της ποικιλίας κάνναβης Sativa είναι οι εξής:

 • Αντιμετώπιση του άγχους
 • Αντικαταθλιπτικές ιδιότητες
 • Αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου
 • Αύξηση της εστίασης και της δημιουργικότητας 
 • Αύξηση της σεροτονίνης (ενός νευροδιαβιβαστή που ρυθμίζει τη μάθηση, τη διάθεση, τον ύπνο, την όρεξη και το άγχος)

Η γενική αντίληψη είναι ότι παρέχει μια πιο ενεργητική και δημιουργική αίσθηση, αν και μπορεί να προκαλέσει άγχος σε μερικούς ανθρώπους. Η σατίβα μπορεί επίσης να έχει ευεργετική δράση σε άτομα με κατάθλιψη, πονοκεφάλους, ναυτία και απώλεια όρεξης. Τα φυτά Sativa τείνουν να περιέχουν περισσότερη THC από την κάνναβη CBD.

Διάβασε το σχετικό άρθρο: CBD τι Είναι – Όσα Θέλεις να Γνωρίζεις

Sativa vs Indica – Τελικές σκέψεις

Όπως είδαμε, η Cannabis Sativa και η Cannabis Indica έχουν σαφείς μορφολογικές διαφορές, αλλά και διαφορετικές ιδιότητες.

Τα ανεπίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η σατίβα είναι πιο ενεργητική και η ίντικα πιο χαλαρωτική, αλλά η επιστημονική πραγματικότητα είναι πολύ πιο περίπλοκη. 

Στην πραγματικότητα, πολλές διαφορετικές χημικές ενώσεις εμπλέκονται στη δημιουργία των ιατρικών και ψυχαγωγικών επιδράσεων της κάνναβης.

Επομένως, είναι σημαντικό να εξετάσεις το βιοχημικό περιεχόμενο των επιμέρους στελεχών της κάνναβης, προκειμένου να επιλέξεις το στέλεχος που ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες σου.

Παρόλα αυτά, οι κατηγορίες Indica και Sativa έδωσαν στην κοινότητα της κάνναβης την δυνατότητα ανάπτυξης μιας γλώσσας που βοηθά στην ταξινόμηση και διαφοροποίηση αυτού του συναρπαστικού φυτού.

Στο BioMSD θα ανακαλύψεις μεγάλη ποικιλία από βιολογικά προϊόντα κάνναβης, από προϊόντα περιποίησης μέχρι ηλεκτρονικό τσιγάρο μιας χρήσης, ώστε να επιλέξεις τον ιδανικό τρόπο να επωφεληθείς από τα πλούσια οφέλη της κάνναβης.

Σε περιμένουμε στο φυσικό μας κατάστημα για να σε βοηθήσουμε να βρεις αυτό που χρειάζεσαι ή μπες στο e-shop μας και κάνε απλά και άμεσα την παραγγελία σου. 

Ελπίζουμε το άρθρο αυτό, εκτός από εσένα, να καταφέρει να εμπνεύσει και πολλά άλλα άτομα που ψάχνουν εναλλακτικούς τρόπους να αυξήσουν τα επίπεδα σεροτονίνης ή ντοπαμίνης φυσικά και ακίνδυνα! 

Γι’ αυτό, θυμήσου να μοιραστείς αυτό το άρθρο με όποιον το χρειάζεται!

Συχνές ερωτήσεις

Ποιες είναι οι διαφορές Sativa και Indica ως προς το άρωμα και τη γεύση;

Τα φυτά Indica και Sativa έχουν διαφορετικές επιδράσεις και για να τα διακρίνει κανείς μόνο από τη γεύση τους, χρειάζεται να είναι ένας ειδικός στην κάνναβη. Τα τερπένια, τα χημικά στοιχεία που δίνουν στην κάνναβη το χαρακτηριστικό της άρωμα και γεύση, διαφέρουν ανάμεσα στις διάφορες ποικιλίες. Οι ποικιλίες Sativa και Indica έχουν ειδικά τερπενικά προφίλ που τις καθιστούν μοναδικές και μόνο οι έμπειροι χρήστες μπορούν να τα αναγνωρίσουν. Οι γεύσεις που προέρχονται από τα φυτά Indica είναι πιο γλυκές, με πλούσιες νότες φρούτων και μελιού, ενώ οι γεύσεις των φυτών Sativa είναι πιο γήινες, θυμίζοντας καύσιμο.

Η κάνναβη Sativa ή η Indica είναι καλύτερη για τον εγκέφαλο;

Αν αντιμετωπίζεις «εγκεφαλική ομίχλη» ως μέρος της κατάθλιψης και δυσκολεύεσαι να μάθεις καινούργια πράγματα, τότε η χρήση της Sativa για την ενίσχυση των επιπέδων σεροτονίνης θα μπορούσε να το διορθώσει αυτό. Αυτό σημαίνει επίσης, ότι η Sativa είναι χρήσιμη για τη θεραπεία του άγχους. Αντίθετα, η Indica μπορεί να αποδειχθεί καλύτερη για την τόνωση των επιπέδων ντοπαμίνης σου, η οποία συνδέεται με τον έλεγχο των κέντρων ευχαρίστησης του εγκεφάλου).

Ποια είναι η ιατρική επίδραση της κάνναβης Sativa vs Indica;

Η πιο σημαντική διαφορά μεταξύ αυτών των δύο υπο-ειδών της κάνναβης, ωστόσο, έγκειται στις ιατρικές τους επιδράσεις και στον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν τα επίπεδα ενέργειας και την παραγωγικότητα σε ένα άτομο. Η Indica τείνει να μειώνει την ενέργεια και γι’ αυτό είναι καλύτερο να καταναλώνεται το βράδυ ή τη νύχτα, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών και των δραστηριοτήτων της ημέρας. Τα ισχυρά στελέχη indica μπορεί να οδηγήσουν ορισμένα άτομα σε μια κατάσταση κατά την οποία χαλαρώνουν τόσο πολύ που με δυσκολία σηκώνονται από τον καναπέ.

Μπορεί η κάνναβη σατίβα να προκαλέσει άγχος;

Η ποικιλία κάνναβης Sativa μπορεί να προκαλέσει αισθήματα ανησυχίας, φόβου και δυσφορίας που ενδέχεται να επηρεάσουν τις καθημερινές δραστηριότητες. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν κάνναβη για να ανακουφίσουν τα συμπτώματα άγχους, αλλά μερικά άτομα έχουν αναφέρει ότι τα στελέχη σατίβα μπορούν στην πραγματικότητα να οδηγήσουν στην αύξηση των συμπτωμάτων άγχους.