Δωρεάν μεταφορικά για Ελλάδα με αγορές 25€ και άνω

    • Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Τι πρωτεΐνη να πάρω – Πλήρης Οδηγός 2024

  • Αρχική

Η πρωτεΐνη αποτελεί το πιο ισχυρό όλων των μακροθρεπτικών συστατικών, που ευθύνεται τόσο για την ευεξία, όσο και την καλή υγεία του οργανισμού μας. 

Η συμβολή της είναι πολύτιμη για να αναπτυχθούν και να διατηρηθούν οι μύες, για να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά και για να χάσουμε κιλά. 

Παρόλο που υπάρχει μεγάλη ποικιλία φαγητών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, συχνά είναι δύσκολο να λάβεις την ποσότητα πρωτεΐνης που επιβάλλουν οι καθημερινές ανάγκες του οργανισμού σου αποκλειστικά μέσω της διατροφής.  

Τότε είναι που έρχονται στο δρόμο σου τα συμπληρώματα πρωτεΐνης, τα οποία γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν συμπληρώματα σε διάφορες μορφές, όπως πρωτεϊνικές σκόνες, μπάρες ή και ροφήματα.

Ειδικά αν ασχολείσαι εντατικά με τη γυμναστική και θέλεις να αυξήσεις τη μυϊκή σου μάζα, να χάσεις γρηγορότερα κιλά ή ακόμη κι αν προσπαθείς απλώς να υιοθετήσεις πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, καλό είναι να αποκτήσεις μια ολοκληρωμένη εικόνα γύρω από τα συμπληρώματα πρωτεΐνης.

Στον παρακάτω οδηγό θα βρεις την απάντηση σε κάθε απορία σου σχετικά με την πρωτεΐνη. Γι’ αυτό συνέχισε να διαβάζεις ώστε να μπορείς να επιλέξεις το κατάλληλο συμπλήρωμα πρωτεΐνης αναλόγως των στόχων που έχεις θέσει, αλλά και των καθημερινών αναγκών σου. 

Τα κριτήρια για να επιλέξεις σωστά μια καλής ποιότητας πρωτεΐνη

Για να επιλέξεις σωστά ένα συμπλήρωμα πρωτεΐνης, θα πρέπει να λάβεις υπόψη τους εξής παράγοντες:

1. Σχέση Τιμής & Ποιότητας

Το κόστος δεν είναι πάντα αναλογικό με την ποιότητα. Πολλές φορές μπορεί να συναντήσεις ακριβά συμπληρώματα πρωτεΐνης που θα έχουν εξαιρετική ποιότητα, χωρίς όμως να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και αρκετά που είναι κάπως υπερεκτιμημένα. 

Καλύτερα να επιλέξεις ένα προϊόν με καλή σχέση τιμής και ποιότητας. Βάσει αυτού, καλύτερη πρωτεΐνη είναι αυτή με την κατάλληλη τιμή ως προς αυτό που προσφέρει.

2. Ποιότητα

Έλεγξε τις ετικέτες στη συσκευασία για να διασφαλίσεις την ποιότητα του προϊόντος. Μπορείς να κάνεις έρευνα στο διαδίκτυο για να ενημερωθείς για τις σημάνσεις ποιότητας.

3. Καθαρότητα & Περιεκτικότητα Πρωτεΐνης

Επίλεξε προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα πρωτεΐνης ανά μερίδα, χωρίς περιττές προσθήκες που συχνά χρησιμοποιούνται για την αύξηση κέρδους. Από την άλλη, όσο πιο μεγάλη είναι η καθαρότητα της πρωτεΐνης, δηλαδή η περιεκτικότητά της, τόσο μεγαλύτερο το όφελος για σένα. 

4. Διαλυτότητα

Η διαλυτότητα σχετίζεται με την ευκολία διάλυσης της πρωτεΐνης στο νερό. Πρέπει να θυμάσαι ότι οι πρωτεΐνες κακής ποιότητας σχηματίζουν συνήθως σβόλους, πράγμα που οδηγεί στη δυσκολία απορρόφησής τους από το σώμα.

Συνεπώς, η καλύτερη διαλυτότητα της πρωτεΐνης συνεπάγεται και την αποτελεσματικότερη δράση της στον οργανισμό.

Τι πρωτεΐνη να πάρω με βάση τον κάθε στόχο

Για να σταματήσεις να αναρωτιέσαι ποια πρωτεΐνη να επιλέξεις, αρκεί να σκεφτείς πρώτα απ’ όλα πώς μπορεί να σε βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων σου, είτε πρόκειται για αδυνάτισμα, αύξηση μυϊκής μάζας, αύξηση επιπέδων ενέργειας ή γράμμωση.

Για παράδειγμα, οι αθλητές που επιδιώκουν την αύξηση μυϊκής μάζας μπορούν να επωφεληθούν από πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, όπως ο ορός γάλακτος (Whey protein), η οποία συμβάλλει στην αύξηση του μυϊκού όγκου.

Για απώλεια βάρους, συνιστάται πρωτεΐνη με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και υδατάνθρακες, όπως η μονοϋδρική οροσερίνη (Hydrolyzed Whey Protein).

Η καζεΐνη προτείνεται για όσους επιδιώκουν την αύξηση όγκου.

Για την αποτελεσματική ενίσχυση και ανάκαμψη του οργανισμού μετά από την προπόνηση, ένα σκεύασμα πρωτεϊνών με υψηλή βιοδιαθεσιμότητα, όπως ο αρακάς, είναι η ιδανική επιλογή.

Πάμε να δούμε αναλυτικά τη χρησιμότητα κάθε είδους πρωτεΐνης, μέσα από τις αντίστοιχες top προτάσεις μας από αυτές που κυκλοφορούν στην αγορά:

Η καλύτερη πρωτεΐνη για γράμμωση και αδυνάτισμα

Αν έχεις θέσει ως στόχο τη γράμμωση, δοκίμασε ένα σκεύασμα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη για να δεις άμεσα αποτελέσματα. Μία ανώτερης ποιότητας βιολογική πρωτεΐνη αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή, καθώς παρέχει στον οργανισμό τα απαραίτητα αμινοξέα χωρίς να περιέχει πολλούς υδατάνθρακες.

Μία διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη ωθεί τον οργανισμό στην καταβολή μεγαλύτερης προσπάθειας για καύσεις. Τα πρωτεϊνικά τρόφιμα και συμπληρώματα είναι θερμογενετικά, πράγμα που σημαίνει ότι συμβάλλουν στο κάψιμο λίπους και στην απώλεια κιλών.

Ακόμη, για την ενίσχυση του μεταβολισμού και του μηχανισμού καύσης λίπους μπορείς να δοκιμάσεις και τα πρωτεϊνικά σνακ όπως μπάρες ή energy balls μεταξύ των γευμάτων.

Η καλύτερη πρωτεΐνη για όγκο

Αν θέλεις να αυξήσεις τη μυϊκή σου μάζα, η πρωτεΐνη ορού γάλακτος ή η καζεΐνη είναι οι καλύτερες επιλογές, αποτελώντας δύο εξαιρετικές πηγές αμινοξέων, οι οποίες βρίσκονται στο γάλα. 

Ο ορός γάλακτος ενισχύει άμεσα τη μυϊκή ανάπτυξη και συμβάλλει στην αποκατάσταση μετά την προπόνηση, καθώς η απορρόφησή της γίνεται γρήγορα από τον οργανισμό. 

Από την άλλη, η καζεΐνη βοηθά στο να απελευθερωθεί μακροπρόθεσμα η πρωτεΐνη. Συνεπώς, συνιστάται για να επιτευχθεί σταδιακά η μυϊκή ανάπτυξη έπειτα από την προπόνηση.

Συνεπώς, η πρωτεΐνη ορού γάλακτος (Whey Protein) είναι η No1 επιλογή για να πάρεις όγκο, ενώ μπορείς να χρησιμοποιήσεις και άλλα συμπληρώματα για την αύξηση του όγκου, όπως:

  • Καζεΐνη: Προσφέρει υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη που απορροφάται αργά, ιδανική για κατανάλωση πριν τον ύπνο, όταν οι μύες αναπαύονται.
  • Πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, με υψηλή περιεκτικότητα σε απαραίτητα αμινοξέα.
  • Μικτές πρωτεΐνες: Αποτελούν συνδυασμό της πρωτεΐνης ορού γάλακτος με την καζεΐνη, προσφέροντας τα οφέλη τόσο της γρήγορης όσο και της αργής απορρόφησης πρωτεΐνης.

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος “Βιολόγος” είναι μία φυσική τροφή με την πιο πλούσια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και αμινοξέα διακλαδωμένης αλυσίδας (BCAAs). Προσφέρει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη μυϊκή ανάπτυξη, ενισχύοντας παράλληλα την καθαρή μυϊκή μάζα και μειώνοντας τον χρόνο αποκατάστασης των μυών στο στάδιο της ανάρρωσης. 

Επιπλέον, είναι εύπεπτη, διαθέτει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι ιδανική για χορτοφάγους που καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η καλύτερη πρωτεΐνη για αύξηση ενέργειας

Τα πρωτεϊνούχα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα είναι μια κατάλληλη επιλογή για να αποκτήσεις άμεσα την ενέργεια που χρειάζεσαι, αυξάνοντας παράλληλα την αντοχή σου. 

Αυτά τα προϊόντα περιλαμβάνουν συνήθως επιπλέον συστατικά όπως βιταμίνες του συμπλέγματος B, καφεΐνη, ιχνοστοιχεία, μέταλλα, φυτικές ίνες, καθώς και ένζυμα. 

Αυτά τα συστατικά συνεισφέρουν στην αύξηση της ενέργειας και της ευεξίας σου, καθώς και στη βελτίωση της αθλητικής σου απόδοσης. 

Επομένως, η χρήση αυτών των συμπληρωμάτων μπορεί να είναι χρήσιμη για όσους επιζητούν άμεση ενέργεια και αύξηση της αντοχής τους κατά τη διάρκεια της άσκησης ή της καθημερινής δραστηριότητας.

Το Amino Animo Power Mix με κακάο αναδείχθηκε ως η κορυφαία πρωτεΐνη του 2020 στα Vegan Awards από διατροφολόγους και ειδικούς στον τομέα της υγείας και της vegan διατροφής. 

Αυτό το προϊόν περιέχει οργανικές πρωτεΐνες αμυγδάλου, ρυζιού, ηλιόσπορου και ινουλίνη, οι οποίες συμβάλλουν αποτελεσματικά στη διαδικασία χτισίματος και ενίσχυσης του μυοσκελετικού συστήματος.

Η καλύτερη πρωτεΐνη για αποκατάσταση μετά την προπόνηση 

«Τι πρωτεΐνη να πάρω μετά την προπόνηση;» είναι ένα συχνό ερώτημα κάθε αθλητή ή οποιουδήποτε ασχολείται επισταμένα με τη γυμναστική. Σε γενικές γραμμές, η καλύτερη πρωτεΐνη που βοηθά στην αποκατάσταση μετά από την προπόνηση είναι ένα σκεύασμα το οποίο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αμινοξέα

Είναι ό,τι καλύτερο για τους μύες σου ως προς την ανάκαμψη και την ανάπτυξή τους έπειτα από κάθε προπόνηση, καθώς απορροφώνται άμεσα από τον οργανισμό. 

Το προϊόν Muscle Synthesis της AMINO ANIMO παρέχει μια σειρά από θρεπτικά συστατικά που μπορούν να ενισχύσουν την απόδοση και την υγεία σου κατά τη διάρκεια της άθλησης, ενώ βοηθά και στην ταχύτερη μυϊκή αποκατάσταση. 

Περιλαμβάνει φυτικές πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας από ρύζι και αρακά, όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, καθώς και συστατικά όπως η σπιρουλίνα για την αύξηση της απόδοσης κατά την άθληση. 

Επιπλέον, έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ενώ προσφέρει προστασία από το οξειδωτικό στρες κατά τη διάρκεια της άσκησης, συμβάλλοντας παράλληλα στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και της υγείας των οστών. Συμπληρώνει συνολικά έναν υγιεινό τρόπο ζωής και μια ισορροπημένη διατροφή.

Τι πρωτεΐνη να πάρω – Τελικές σκέψεις

Είτε θέλεις να χάσεις λίπος, να πάρεις μυς ή απλά να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση, η επιλογή του κατάλληλου συμπληρώματος πρωτεΐνης είναι το κλειδί. 

Αν το ερώτημά σου λοιπόν για το «Τι πρωτεΐνη να πάρω» παραμένει, τότε πρέπει να γνωρίζεις ότι η απάντηση εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το φύλο, η ηλικία, το επίπεδο δραστηριότητας αλλά και οι στόχοι σου.

Με τη σωστή επιλογή συμπληρωμάτων πρωτεΐνης αλλά και με την παράλληλη τήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής, ο οργανισμός σου θα έχει το boost που χρειάζεται καθημερινά για υγεία και ευεξία.

Ακόμη κι αν έχεις εντάξει στη διατροφή σου αρκετές τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη στη Bio MSD θα βρεις 100% βιολογική πρωτεινη σε σκονη και γευστικά energy balls για να καλύψεις απόλυτα τις καθημερινές ανάγκες του οργανισμού σου σε πρωτεΐνη όταν βρίσκεσαι on-the-go, όταν ταξιδεύεις, όταν είσαι στο γυμναστήριο ή στο γραφείο.

Βρες εύκολα και γρήγορα αυτά που ψάχνεις και κάνε την παραγγελία σου στο e-shop μας ή έλα στο φυσικό μας κατάστημα για να σε κατατοπίσουμε σχετικά με την φυτική πρωτεΐνη που θα σου προσφέρει τα μέγιστα αποτελέσματα.

Συχνές ερωτήσεις

1. Πότε πρέπει να παίρνω τη σκόνη πρωτεΐνης;

Το πότε πρέπει να λαμβάνεται η σκόνη πρωτεΐνης εξαρτάται από τους δικούς σου στόχους και τη διατροφική σου προσέγγιση. Πολλοί προτείνουν τη λήψη της πριν από την προπόνηση, ειδικά εάν ακολουθείς κάποια δίαιτα με λίγες θερμίδες ή χαμηλή σε περιεκτικότητα υδατανθράκων, καθώς αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της καύσης λίπους κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Εάν προπονείσαι τακτικά, η καλύτερη στιγμή για να λάβεις συμπλήρωμα πρωτεΐνης είναι μετά από κάθε προπόνηση. Ωστόσο, βάσει πρόσφατων ερευνών, το «αναβολικό παραθυράκι», δηλαδή το μικρό χρονικό διάστημα έπειτα από την προπόνηση, κατά το οποίο θεωρούνταν ότι η κατανάλωση πρωτεΐνης αποδίδει τα μέγιστα δεν είναι ούτε τόσο σύντομο, ούτε τόσο σημαντικό. Επομένως, το μείγμα πρωτεΐνης μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικό ακόμη κι αν η κατανάλωσή του γίνει λίγο αργότερα.

Ωστόσο, εάν προπονείσαι σε κατάσταση νηστείας και δεν έχεις φάει για αρκετές ώρες πριν από την προπόνηση, είναι καλύτερο να παίρνεις το ρόφημα πρωτεΐνης όσο πιο σύντομα γίνεται αμέσως μετά την προπόνηση.

2. Ποια είναι η καλύτερη καθαρή πρωτεΐνη;

Η καλύτερη πρωτεΐνη δεν είναι μία για όλους, αλλά επιλέγεται ανάλογα με τις προσωπικές ανάγκες και τους στόχους κάθε ατόμου. Ο καλύτερος τρόπος να επιλέξεις την καλύτερη πρωτεΐνη για σένα είναι να λάβεις υπόψη σου τα παρακάτω:

  • Η πρωτεΐνη πρέπει να έχει ευχάριστη γεύση που σε ικανοποιεί.
  • Πρέπει να παρέχει την απαιτούμενη ποσότητα πρωτεΐνης με βάση τις διατροφικές σου ανάγκες.
  • Πρέπει να βοηθά στην επίτευξη των στόχων σου, είτε αυτοί είναι αύξηση μυών και δύναμης, απώλεια βάρους ή απλά προσθήκη επιπλέον πρωτεΐνης στη διατροφή σου.
  • Πρέπει να είναι συμβατή με τις διατροφικές σου προτιμήσεις σε θέματα γεύσης και διατροφής.
  • Πρέπει να είναι οικονομικά προσιτή και να έχει καλή σχέση τιμής και ποιότητας.

Συνεπώς, η καλύτερη πρωτεΐνη είναι αυτή που πληροί αυτά τα προσωπικά κριτήρια του εκάστοτε ατόμου και το βοηθά να πετύχει τους στόχους του.

3. Από τι αποτελείται η πρωτεΐνη ορού γάλακτος;

Ο ορός γάλακτος προέρχεται από το γάλα, στο οποίο εμπεριέχονται δύο πρωτεΐνες. Η καζεΐνη, η οποία αποτελεί περίπου το 80% του γάλακτος και ο ορός γάλακτος, που αποτελεί το υπόλοιπο 20%. Κατά τη μετατροπή του γάλακτος σε τυρί, γίνεται διαχωρισμός του ορού γάλακτος από το στερεό τυρόπηγμα και μπορεί να εντοπιστεί στο υγρό που υπάρχει πίσω.

Αφού γίνει ο διαχωρισμός, ο ορός γάλακτος περνά από διάφορα άλλα στάδια και μετατρέπεται σε μια σχετικά άγευστη σκόνη. Ο ορός γάλακτος έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αμινοξέα, τα οποία χρησιμοποιούνται από το σώμα ώστε να αναπτυχθούν και να αποκατασταθούν οι ιστοί.

Ο ορός γάλακτος όμως ξεχωρίζει κυρίως για την υψηλή συγκέντρωση BCAAs του ορού γάλακτος και ιδιαίτερα της λευκίνης.

Ο ορός γάλακτος αποτελεί το πιο δημοφιλές συμπλήρωμα πρωτεΐνης καθώς αποδεδειγμένα προάγει την ανάπτυξη των μυών όπως και την απώλεια λίπους. Μπορεί να χωνευτεί και να απορροφηθεί γρηγορότερα σε σχέση με άλλες πηγές, μέσα σε 20 λεπτά, πράγμα που τον καθιστά την ιδανική επιλογή για κατανάλωση αμέσως πριν ή μετά την προπόνηση.